O nas

Poznaj nas lepiej

Historia i teraźniejszość...

Obecnie firma kierowana jest przez Pawła Nowaka i zatrudnia 30 osób oraz 10 uczniów szkolonych w zawodzie wędliniarz oraz sprzedawca. Wyroby sprzedawane są głównie w ośmiu firmowych sklepach na terenie Starachowic i Skarżyska Kamiennej, jak również dostarczane takim odbiorcom jak hurtownie, restauracje czy indywidualni klienci.

Zakład oferuje szerokie portfolio produktów z różnych segmentów cenowych.
Jako firma dynamicznie rozwijająca się i podążająca za trendami rynkowymi i potrzebami konsumentów Zakład Wyrobów Wędliniarskich w Wąchocku oferuje produkty tradycyjne, bez ulepszaczy.

Produkty wielokrotnie docenione zostały w ogólnopolskich konkursach.

0
Lat na rynku
0
Rodzajów produktów
0
Otwartych sklepów
0
Przyznane nagrody

lata 30-te

Początki działalności firmy

Zakład Wyrobów Wędliniarskich w Wąchocku to typowo rodzinna firma. Początki działalności zakładu miały miejsce w latach 30-tych. W 1932 roku Stefan Nowak, pierwszy właściciel, ojciec obecnego właściciela Pawła Nowaka uzyskał książeczkę czeladniczą i w 1933 rozpoczął produkcję wędlin domowym sposobem. W 1939 roku otworzony został pierwszy sklep. II wojna światowa przerwała działalność zakładu, która wznowiona została w 1945 roku. Zakład produkcyjny mieścił się w tym czasie w Wąchocku przy ulicy Kieleckiej. Zatrudniał tylko członków rodziny i zajmował się produkcją tradycyjnych wyrobów.

lata 70-te / 90-te

Dynamiczny rozwój firmy

Lata siedemdziesiąte dały „zielone światło” rzemieślnikom – wędliniarzom. W tym czasie został zbudowany nowy zakład przy ulicy Kościelnej, który funkcjonuje do dziś. W 1978 syn Stefana Nowaka – Paweł Nowak, rozpoczął pracę z ojcem w zakładzie. Zaczynał jako uczeń systematycznie zdobywając kolejne tytuły czeladnika oraz mistrza. Od 1989, po urynkowieniu, firma zaczęła się dynamicznie rozwijać. Systematycznie modernizowano zakład, powstała też sieć sklepów w Starachowicach i Skarżysku Kamiennej.

lata 50-te

Ciężki okres dla firmy

Lata pięćdziesiąte to czas zawirowań politycznych i gospodarczych, represji rzemieślników w wyniku których zakład został zamknięty na pół roku. Działalność została wznowiona po otrzymaniu zgody na produkcję wyrobów krwistych, wydanej przez Wydział Handlu w Kielcach. W tym czasie zakład zaopatrywał się w surowiec w Zakładach Mięsnych w Kielcach wg rozdzielnika Wydziału Handlu. Z otrzymywanych nadwyżek podrobów produkowane były wyroby dostarczane do sklepów PSS Społem.

rok 2000 i dalej...

Modernizacja zakładu

W 2004 roku zakład otrzymał dotację SAPARD i przeszedł gruntowną modernizację zgodnie normami i przepisami Unii Europejskiej. Zakupione zostały nowe maszyny i chłodnie.

Jednocześnie zachowane zostały tradycyjne urządzenia – np. wędzarnia opalana drewnem olchowym – co gwarantuje tradycyjny smak wyrobów. Wdrożony został także system zapewniania jakości zdrowotnej HACCP.

Od 2015 roku firmą zarządza również syn obecnego właściciela Łukasz Nowak, podtrzymując dotychczasowe tradycje.

Codziennie świeże produkty w naszych sklepach